BOŠNJACI U STRAHU: Znate li ko je bio Meša Hodžić, napadač na policiju u Danskoj?!

Meša Hodžić (25), porijeklom iz BiH, umro je jučer od posljedica ranjavanja u Kopenhagenu nakon što je prekjučer ranio dvojicu policajca i jednog civila tokom okršaja sa snagama reda, saopćili su danski zvaničnici.

 

Lokalni mediji prenijeli su da je Hodžić, državljanin Danske, došao u ovu zemlju iz BiH kada je imao četiri godine.

Oružani obračun s policijom dogodio se u okrugu Kristijanija, tokom racije čija su meta bili dileri droge. Stanovnici ovog dijela grada uklonili su improviziranu pijacu na kojoj je godinama otvoreno prodavan hašiš.

Za “Dnevni avaz” iz Kopenhagena javio se Elvir Pelešević, novinar čiji su tekstovi objavljivani u brojnim danskim medijima “Politiken”, “Berlingske”, “Information”, BT, “Ekstra Bladet”.

On kaže da je Kristijanija jedna vrsta samoproglašenog autonomnog geta u Kopenhagenu koja dugi niz godina funkcionira kao glavna baza prodaje droga u glavnom gradu Danske, zbog čega policija ima poseban fokus na ovo područje, takozvani pusherstreet.

– Uloga Hodžića u konkretnom slučaju bila je da sakupi novac od prodaje droge s brojnih prodajnih štandova koji se nalaze u Kristijaniji. Osim toga, policija tvrdi da je Hodžić kod sebe imao 48,8 kilograma marihuane i ostalih vrsta opojnih droga. Jedan od bliskih članova Hodžićeve rodbine je uhapšen, mislim brat, u vezi s konkretnim slučajem radi prodaje droge i nalazi se u privremenom pritvoru. Ono što se zna o Hodžiću jeste da je za svog kratkog života bio duboku upleten u kriminalne radnje – kaže Pelešević.

 

Fizički napad

Hodžić je optuživan i za fizički napad nožem, a najmanje dvije godine bio je član bandi koje se bave prodajem droge u Kristijaniji, i kao kurir i kao prodavač droge.

– Istraga danske policije također je pokazala da je Hodžić bio priključen islamističkoj organizaciji “Millatu Ibrahim” i da je sudjelovao u jednom od propagandnih videosnimaka ove organizacije. Danska policija tvrdi da Hodžićeve simpatije prema islamizmu ne igraju nikakvu ulogu u konkretnom slučaju – dodaje naš sagovornik.

 

Zabrinuti Bošnjaci

Ono što zabrinjava bošnjačku zajednicu u glavnom gradu Danske jeste da je Hodžićev slučaj prouzrokovao velike rasprave u danskoj javnosti. Sada političari jednoglasno traže još strožiji pristup policije u odnosu na prodaju droge koja je već izmakla kontroli.

Međutim, iako je Hodžić bio kriminalac i narkoman, ISIS je, očekivano, preuzeo odgovornost za napad:

Prema tvrdnji novinske agencije Islamske države Amak, Hodžić je pripadnik ove džihadističke organizacije.

– Napadač na čijoj meti je bila policija u Kopenhagenu izveo je napad kao odgovor na naš apel da mete budu zemlje koalicije – navodi se u saopštenju džihadista koji pominju međunarodnu vojnu koaliciju koja bombarduje njihove položaje u Iraku i u susjednoj Siriji.

Saopštenje Islamske države svakako treba uzeti sa velikom dozom rezerve, jer ISIS uglavnom preuzima odgovornost za sve i svašta.

BOŠNJACI U STRAHU: Znate li ko je bio Meša Hodžić, napadač na policiju u Danskoj?!

| Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-