KRAJ BATERIJA: Revolucionarno otkriće znači da ćete moći da napunite svoj telefon za par sekundi

Britanski znanstvenici su rekli da će futuristički sustav omogućiti ljudima da potpuno napune mobitele i prijenosna računala u samo par sekundi a u narednim desetljećima bi mogao i automobile na benzin učiniti suvišnima.

 

 

Stručnjaci predviđaju da će to imati “seizmički utjecaj” na svakodnevne živote ljudi i kažu da to predstavlja najveći skok u električnom skladištenju otako je baterija izmišljena 1800. godine.

 

Dr. Ian Hamerton, koji je predvodio tim koji stoji iza ovog projekta, je izjavio: “Mi vjerujemo da je ovo izuzetno uzbudljiv i potencijalno razvoj koji će promijeniti igru.”

 

Znanstvenici s dva vodeća britanska sveučilišta kažu da su razvili vrhunske superkondenzatore koji će zamijeniti potrebu za baterijama u stotinama svakodnevnih uređaja.

 

Tehnologija bi mogla brzo revolucionarizovati mobilne telefone, tablete i laptopove – koji su trenutno ograničeni u pogledu snage i veličine zbog potrebe za baterijom.

 

 

 

 

Ovo bi također moglo osigurati ogroman napredak za električne automobile, od kojih akutelni modeli nisu uspjeli zainteresirati javnost uglavnom zbog ograničenih dometa i vremenski dugog punjenja od oko osam sati.

 

Znanstvenici kažu da, korištenjem novih superkondenzatora, vozila na električni pogon mogu putovati daleko koliko i konvencionalni automobili na benzin, i mogu se dopuniti za isto vrijeme koje je potrebno da se napuni na pumpi.

 

Ova tehnologija se može koristiti i za javni prijevoz. Kina trenutno ima autobuse koji rade na rudimentarne superkondenzatore, ali su oni neefikasni i moraju se dopunjuju svaka dva ili tri zaustavljanja.

 

Međutim, nakon ovog otkrića, stručnjaci kažu da će proširiti svakih 20-30 zaustavljanja, s također drastično smanjenim vremenom punjenja na samo par minuta.

 

Superkondenzatori, koji skladište energiju korištenjem elektroda i elektrolita umjesto kemikalija kao baterije, su već dugo pozdravljani kao alternativni izvor energije zbog njihove sposobnosti punjenja i pražnjenja električne energije brzo tijekom velikog broja ciklusa.

 

 

automobil_compressed

 

 

Međutim, tehnologija je zadržana zbog loše gustoće energije po kilogramu, što znači da nije bila u stanju obavljati osnovne zadatke.

 

Ali je za nove superkondenzatore, koji su razvijeni korištenjem iste tehnologije koja se primjenjuje prilikom izrade mekih kontaktnih leća, dokazano da su između 1000 do 10.000 puta jači od postojećih baterija.

 

Dr Brendan Hovlin sa Sveučilišta u Sariju, koji je vodio istraživanje, je rekao: “Postoji globalna potraga za novom tehnologijom skladištenja energije i ovaj novi superkondenzator ima potencijal otvoriti vrata do nezamislivo uzbudljivih razvoja.”

 

U međuvremenu, dr Hamerton sa Sveučilišta u Bristolu, je rekao da nova tehnologija ima nebrojene mogućnosti u području nosive elektronike, kao što je Apple Watch, i napredne optike, kao što je Google Glass.

 

Akademici iz Sarija i Bristola su se udružili u privatnoj kompaniji Augmented Optics Ltd, u istraživanju koje je inicirano njenim direktorom.

 

Jim Hitkot, izvršni direktor tvrtke, je rekao da su rezultati testova bili toliko ohrabrujući da bi proizvodnja novih superkondenzatora mogla početi u “vrlo bliskoj budućnosti.”

 

On je dodao: “Sada aktivno tražimo komercijalne partnere u cilju opskrbe naših polimera i pomoći u izradi ovih uređaja.”

 

Ilon Mask, američki milijarder, izumitelj i investitor, je ranije rekao da bi se ti superkondenzatori u budnućnosti mogli koristiti čak i za avione na električni pogon.

 

Webtribune.rs

KRAJ BATERIJA: Revolucionarno otkriće znači da ćete moći da napunite svoj telefon za par sekundi

| FOTO/VIDEO, Nauka, Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-