LAŽU NAS NA DEKLARACIJI PROIZVODA: Ako ovo piše na hrani, nemojte je nikako jesti!

Svakodnevno kupujemo proizvode koji su nam predstavljeni kao svježi, prirodni pa čak i domaći.

 

 

Ali samo jedan pogled na deklaraciju proizvoda, na kojoj se nalazi popis sastojaka korištenih u proizvodnji, dovoljan je da shvatimo kako je riječ o marketinškim trikovima.

 

Na deklaracijama tako pronalazimo nepoznati skraćenice i neobične nazive za koje ne znamo što znače.

 

Nutricioinstkinja Ivana Bečić izdvojila je neke od naziva koje bi, iako su odobreni za uporabu u prehrambenoj industriji, trebalo izbjegavati.

 

MSG

 

Mononatrijumov glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač okusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant supa i mesnih prerađevina. Iako tijekom desetljeća uporabe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetno djelovanje na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može uzrokovati simptome poput glavobolje i mučnine.

 

E951

 

Umjetni zaslađivači su zbog toga što nemaju energetsku vrijednost, a daju intenzivan osjećaj slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primjena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Ali neki umjetni zaslađivači, poput aspartama (E951), su zbog potencijalno štetnog djelovanja na zdravlje predmet brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje znanstveni dokazi o štetnosti pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo raširena.

 

Trans masne kiseline

 

Nastaju djelomičnom hidrogenacije biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se djelomično hidrogenirano ulja nalaze na jednom od prva tri mjesta na listi sastojaka, uglavnom sadrže i veće količine trans masnih kiselina. One imaju nepovoljan utjecaj na zdravlje jer povećavaju razinu ‘lošeg’ LDL kolesterola što doprinosi riziku od srčanih oboljenja.

 

Nitriti i nitrati

 

Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe. U organizmu mogu ometati transport kisika u krvi, zato se preporučuje izbjegavanje proizvoda koji ih sadrže, a osobito osjetljiva skupina su djeca.

 

E102 i E123

 

Uporaba umjetnih boja poput Tartrazin (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da uzrokuju različite zdravstvene tegobe. Prilikom odabira proizvoda, prednost uvijek treba dati prirodnim bojama poput ekstrakt paprike (E160c) i kurkuma (E100).

 

(Zadovoljna.hr)

LAŽU NAS NA DEKLARACIJI PROIZVODA: Ako ovo piše na hrani, nemojte je nikako jesti!

| Korisni savjeti, Porodica i zdravlje, Slider |
About The Author
-