NJЕМАČKI NОBЕLОVАC ŠOKIRAO JAVNOST: Rаk izаzivа nеpоznаti virus u gоvеdini i krаvlјеm mlijеku, evo zašto

Njemački znanstvenik i dobitnik Nobelove nagrade u području fiziologije, Harald zur Hausen, upozorio je da slabo proučen virus, koji se sreće kod krava, može izazivati rak kod ljudi! “Smatram da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog crijeva kod ljudi. raspolažemo eksperimentalnim podacima idu u prilog ovoj hipotezi. Međutim, ovo tek treba potvrditi “, istaknuo je Hauzen.

 

 

I drugi znanstvenici su i ranije upozoravali da uporaba crvenog mesa (govedine, teletine, konjetine, ovčetine i svinjetine) povećava rizik od dobivanja kolorektalnog raka. Ali, Hauzen tvrdi da opasnost dolazi samo sagovedinom, ali i sa, koliko god to izgledalo nevjerojatno, kravljim mlijekom.

 

 

“Tradicionalno objašnjenje povezivano je s pripremom mesa za jelo na roštilju, a otuda su izvođene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogena. Ova teza gubi iz vida da se isti takvi kancerogeni obrazuju i pilikom prženja ribe i piletine, a da nitko ne misli da uporaba mesa pernatih životinja i ribe povećava rizik od dobivanja raka debelog crijeva “, naglašava znanstvenik.
On otkriva i da je u svojim istraživanjima posebno poklonio pažnju činjenici da se u Mongoliji jede veoma mnogo crvenog mesa, a da se rak debelog crijeva sreće krajnje rijetko, kao iu Indiji, gdje se govedina iz vjerskih razloga faktički nikad ne jede. Hauzen također ukazuje da se razina kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao poslije Drugog svjetskog rata.

 

 

On je uvjeren da je to najdirektnije povezano s tim što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina. Njemački znanstvenik dodaje i da se u spomenutim azijskim zemljama mnogo rjeđe sreće rak mliječnih žlijezda, zato što se u njima minimalno koriste u prehrani kravlje mlijeko i mliječni proizvodi.

 

Hauzen je u posljednjem broju znanstvenog časopisa International Journal of Cancer objavio da je proučavao uzorke krvi i mlijeka krava i da je u njima otkrio elemente DNK koji mogu pripadati nepoznatom virusu, koji bi mogao biti uzrok raka.

 

 

(Fakti)

NJЕМАČKI NОBЕLОVАC ŠOKIRAO JAVNOST: Rаk izаzivа nеpоznаti virus u gоvеdini i krаvlјеm mlijеku, evo zašto

About The Author
-