NOVI UDAR ZA RUSE I ASADA: Džihadistički ISIL je uništen, ali dolazi zavjera da Kurdi podijele Siriju i Irak OVO SU KREATORI

Lider libanskog Hezbolaha je rekao da su Izrael i njegovi saveznici zabrinuti zbog neizbežnog poraza “projekta“ teorirsta Islamske države, i vratili su se na put kao bi uveli region u haos sejanjem podela, počevši sa iračkim Kurdistanom.

 

 

Sajed Hasan Nasralah je upozorio protiv podele Iraka nakon ovonedeljnog referenduma za nezavisnost Kurda, tvrdeći da će njihovo isključenje iz Iraka pokrenuti lančanu reakciju i dovesti do beskrajnih ratova u regionu.

 

“To će otvoriti vrata za podelu, podelu, podelu,“ naglasio je Sajed Hasan Nasralah, preneo je Reuters. On je dodao da “podela znači uvođenje regiona u unutrašnje ratove čiji je kraj i vremenski okvir poznat samo Bogu.“

 

U ponedeljak je region irački Kurdistan održao neobavezujući referendum, gde je galasalo oko 3,45 miliona ljudi. Prema procenama lokalnih vlasti, preko 92 odsto glasača se odlučilo za nezavisnost.

 

Irački parlament je osudio ovo glasanje i nametnuo niz trgovinskih i ekonomskih ograničenja u regionu. Susedna Turska, Iran i Sirija se takođe protive stvaranju nezavisnog Kurdistana, uglavnom zbog zabrinutosti da bi to moglo podstaći separatističke stavove u njihovim oblastima u kojima žive Kurdi.

 

U regionu je samo Izarel podržao referendum i podržao uspostavljanje kurdske države.

 

Šef Hezbolaha je u subotu upozorio da je nagon Kurda za nezavisnost pretnja za ceo region. Nasralah je referendum od 25. septembra nazvao delom američko-izraelske zaere za podelu regiona, što je, prema rečima Nasralaha, politika koju vode kompanije oružja.

 

“Mi našim voljenim Kurdima kažemo da to nije odlučivanje o vašoj sudbini, već o deljenju regona prema etničkoj pripadnosti i pripadnosti sektama,“ rekao je lider Hezbolaha, prenosi Almanar.

 

“Nakon neuspeha ISIS projekta, sada se na vratio projekat podele regiona, najpre iz oblsti kurdskog Iraka,“ dodao je on, prenosi Jerusalem Post.

 

Vođa militantne organizacije, koja je proglašena terorističkom grupom od strane Izraela i SAD-a, veruje da će pretnja od podele regiona porasti uz poraz Islamske države (IS, ranije teroristička grupa ISIS/ISIL).

 

“Daeš je na izdisaju. To je samo pitanje vremena u Iraku i Siriji,“ rekao je Nasralah čije se snage Hezbolaha aktivno bore protiv ISIS-a u Siriji. “ISIL je nesposoban da povrati teritoriju. Grupa pokušava da iscrpi sirijsku vojsku kako bi odložila svoj kraj. Međutim, ovaj plan je neefikasan jer je doneta odluga o brisanju ISIL-a.“

 

Istovremeno, on je pozvao sve ljude iz regiona da suprotstave svim naporima da se poseje seme podele.

 

“Ljudi iz ovog regiona imaju odgovornost da se suprotstave ovoj šemi podele,“ naglasio je Nasralah. “Ne bi trebalo da postoji etnička pristrasnost između Arapa, Kurda ili Iranaca, problem nije sa Kurdima, veće je on politički.“

 

Većina svetskih sila je kritikovala referendum u ponedeljak. Moskva je rekla da poštuje želju Kurda da imaju nacionalnu državu, ali su istakli da se autonomija treba tražiti mirnim dijalogom i unutar ujedinjene iračke države.

 

Vašington, koji je bio oslonac kurdskim snagama koje se bore protiv IS-a i drugih terorističkih grupa u Iraku i Siriji, pozvao je Irak da zadrži svoj teritorijalni integritet.

 

“Sjedinjene Države ne priznaju jednostrani referendum regionalne vlade Kurdistana koji je održan u ponedeljak. Glasanje i rezultati nemaju legitimitet, a mi nastavljamo da podržavamo, ujedinjen, savezni, demokratski i prosperitetni Irak,“ rekao je u petak američki državni sekretar Reks Tilerson.

Webtribune.rs

NOVI UDAR ZA RUSE I ASADA: Džihadistički ISIL je uništen, ali dolazi zavjera da Kurdi podijele Siriju i Irak OVO SU KREATORI

| Slider, Vijesti |
About The Author
-