POČINJE LI 3. SVJETSKI RAT? Ubistvo ruskog ambasadora već porede s atentatom na Franca Ferdinanda…

Brutalno ubojstvo Andreja Karlova, ruskog veleposlanika u Turskoj, umnogome podsjeća na atentat na Franca Ferdinanda, koje je pokrenulo Prvi svjetski rat.

 

Najsmrtonosniji sukob u ljudskoj povijesti izbio je kada je nadvojvodu Ferdinanda iz Austrije ubio jugoslavenski nacionalist Gavrilo principo u Sarajevu, 28. lipnja 1914. godine.

Ubojstvo nalsednika trona iniciralo je sukob u kojem je poginulo 16 milijuna ljudi.

Ubojstvo ruskog diplomate na turskom tlu, samo nekoliko koraka od glavne zgrade parlamenta, ima mnogo paralela s ubojstvom Ferdinanda.

Turska je ključan član NATO-a i tenzije s Rusijom, koja je već bijesna zbog ekspanzije na Istok NATO-a, su na povijesnom maksimumu.

Atentat 1914. godine u to vrijeme nije smatran velikim međunarodnim incidentom, a svjetske burze su jedva reagirale – danas je Dow Jones povećan za 30, mnogo više nego što je bio prije ubojstva diplomati. Američke tv mreže jedva da izvještavaju o incidentu.

Princip, tada mladi politički aktivist tada imao tek 19 godina. Mevlut Mert Altintas imao je samo 22 godine i strahovito je sličan Principu. Motivirale su ga ruske akcije u komšijskoj Siriji.

Princip se 1914. ponio kao profesionalni ubojica, koji je Ferdinanda ubio kada je njegov vozač pogrešno skrenuo pošto je prethodno propala bombaška zavjera – koju su proveli principle saučesnici.

Svjedoci koji su vidjeli ubojstvo ruskog diplomate kažu da je policajac bio hladnokrvan i smiren dok je pucao u Karlova. Rekao je tada “neću odavde izaći živ!”

Princip je bio jedan od 7 zavjerenika koje je predvodio šef srpske obavještajne službe Dragutin Dimitrijević i njegova desna ruka major Vojislav Tankosić. On je naoružao napadače i trenirao ih.

Izvještaji iz Turske nagovještavaju da iza 22-godišnjeg ubojice možda stoji dobro organizirana i naoružana pro-sirijska pobunjenička organizacija.

Možda je najjezivija reakcija stigla iz Kremlja. Jedan analitičar s vezama u Kremlju rekao je ruskoj tv postaji odmah poslije pucnjave:

– Prvi svjetski rat počeo je jednim hicem. Pucanj na ruskog veleposlanika je objava rata.

Podsjetimo, ruski veleposlanik u Turskoj Andrej Karlov ubijen je danas prilikom terorističkog napada na izložbi u Ankari.

Kako prenose svjetski mediji, napadač je nekoliko hitaca ispalio u veleposlanika, koji je podlegao ozljedama. Također, navodi se da je terorist eliminiran.

Pogledajte kako je izgledao atak na veleposlanika.

 

Upozoravamo da je snimka uznemirujućeg sadržaja:

 

(linkis.com)

POČINJE LI 3. SVJETSKI RAT? Ubistvo ruskog ambasadora već porede s atentatom na Franca Ferdinanda…

| Crna hronika, FOTO/VIDEO, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-