SITUACIJA U RS­-u IZMAKLA KONTROLI: Počelo brutalno maltretiranje Bošnjaka… Salkić održao hitnu…

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić organizovao je preskonferenciju na kojoj je govorio o tome zbog čega mu je uskraćeno korištenje sale u Palati Republike gdje je trebao održati sastanak sa predstavnicima Bošnjaka iz tog bh. entiteta. On je govorio i o najavljenom referendumu u RS.

 

“Kulminacija je bila jučer kada je uskraćena mogućnost meni kao potpredsjedniku ovog entiteta da koristim institucije ovog entiteta zarad komunikacija sa građanima. U redovnoj proceduri sam zatražio da mi se obezbijedi sala za sastanak sa izabranim predstavnicima Bošnjaka. Iz Palate su kazali da je ta stvar dogovorena, ali dobili smo obavijest da nam se ne može izaći u susret, bez ikakvog obrazloženja”, kaže Salkić. Navodi da je ovaj potez “nastavak diskriminacije koja se provodi u jednom širem smislu na prostoru ovog entiteta”.

“Kabineti potpredsjednika Bošnjaka i Hrvata su iseljeni iz Palate Republike kako se zove ta zgrada. Mislim da je ovdje prije svega krivac Ustav ovog entiteta koji ne omogućava konstitutivnim narodima da obezbijede svoja prava. Potpredsjednici spram Ustava ne mogu uraditi ništa”, poručio je Salkić. On je pozvao sve one koji su u prilici da utiču da se ovo stanje promijeni kazavši da je krajnje vrijeme da se to uradi. “Ovo što se desilo jučer je zaista kap koja je prelila čašu i koja će u narednom periodu ostaviti posljedice.

Ovi postupci nas neće obeshrabriti. Mi ćemo nastaviti naše aktivnosti, radit ćemo još više i još bolje. Oni koji su pokušali da sabotiraju ovaj sastanak neće uspjeti u tome”, dodao je on. Sastanak koji je trebao biti održan jučer Salkić je najavio za petak. “Ovaj sastanak ću organizirati u petak u 11:00 sati u Srebrenici. Govorit ćemo o aktuelnim pitanjima, prije svega o referendumu i kako će se Bošnjaci odnositi prema ovom pitanju. Aktuelna vlast ne odustaje od antidejtonskog djelovanja”, dodao je potpredsjednik RS.

“Sve te njihove zabrane ne znače da ćemo prestati misliti i raditi. Ova represija, diskriminacija i segregacija koja je na sceni u ovom entitetu sigurno nikome neće donijeti dobro. Ukoliko se desi da Ustavni sud BiH prihvati zahtjev NSRS o preispitivanju svoje odluke o Danu RS, jedini dobitnik u svemu ovom bio bi režim u ovom entitetu”, kazao je Salkić na kraju pres­konferencije.

N1

SITUACIJA U RS­-u IZMAKLA KONTROLI: Počelo brutalno maltretiranje Bošnjaka… Salkić održao hitnu…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-