TRI NAJVEĆA ČUDA OSTROGA: Ono što se dogodilo ovim ljudima ostaviće vas bez riječi…

Manastir Ostrog u Crnoj Gori je mjesto na koje se ljudi iz cijelog svijeta upute kako bi pronašli utočište i pomolili se Bogu, ali i pokušali izliječiti.

 

 

Oni se mole za svoju sreću i zdravlje, ali i svojih najmilijih. Čuda su moguća, a to i dokazuju priče koje kruže o ovoj svetinji.

 

Ostroški monasi su zabilježili preko stotinu čuda i ona se čuvaju u rukopisnoj zbirci manastira Ostrog. Neka od njih je sredio i objavio jeromonah Irinej Gavrilović i mi vam ih prenosimo u cijelosti:

 

-Jedan Zanatlija iz okoline Nikšića bijaše se teško razbolio. Liječnici na pregledu ustanoviše da je paraliza u punom stadiju. Od toga nije bilo lijeka. Čovjek se bio sav sklupčao. Rodbina ga savjetovaše da pođe u Ostrog Svetom Vasiliju, ali je on to odmah odbio, jer bijaše ateista, nevjernik. Nakon izvjesnog vremena, javi mu se Sveti Vasilije u snu i pozva ga da dođe k njemu u Ostrog pa će ga on iscijeliti.

 

Pošto dugo porazmisli, ovaj čovjek najzad odluči, i pristade da ga ponesu u manastir. Došavši u manastir on se ispovjedi i onu noć prenoći pod kivotom Svetiteljev, gdje su mu čitali molitve. Poslije kraćeg vremena sasvim je ozdravio, i iz zahvalnosti prema Svetom Vasiliju svome najstarijem sinu dao je ime Vasilije.

 

-Vera J, mlada djevojka iz okoline Bara, po zanimanju službenica, iznenadno se razboljela 1950. godine, od nekog teškog nervnog rastrojstva i kao takva nije bila sposobna nizakakav posao.

 

Zabrinuti roditelji vodili su je liječnicima na sve strane i tražili pomoć od najboljih specijalista-neurologa na klinikama u Beogradu i Zagrebu, ali, nažalost, bez uspjeha. Njeno zdravstveno stanje iz dana u dan naglo se pogoršavalo.

 

Kada je već bila izgubljena svaka nada da će djevojka ikada ozdraviti, majka je odlučila da je, krijući od susjeda, dovede u Ostrog, i da tamo potraži lijeka.

 

Na put je krenula početkom zime iste godine. S velikom mukom su izašli od Donjeg do Gornjeg manastira.

 

Djevojku je zahvatila neka iznemoglost i trzala se kao bjesomučna, u namjeri da se vrati natrag. Uz velike napore doveli su je do Gornjeg manastira, gdje joj je čuvar života pročitao molitvu, namijenjenu za ozdravljenje ovakvih bolesnika.

 

Tu noć prenoćili su u Gornjem manastiru. Sutradan, djevojka je osvanula potpuno zdrava, na veliko iznenađenje i radost svoje majke i svih prisutnih. Vratila se vesela i laka svojoj kući, i kroz nekoliko dana nastavila je svoj raniji službenički posao. ”

 

-Ćerka Jedne starije gospođe Grkinje iz Niša imala je teško oboljenje na plućima. Liječničke intervencije počele su dosta kasno. Jedne večeri, dok je žalosna majka sjedila kraj teško bolesne kćeri koja je izdisala pod visokom temperaturom, od umora pade u kratkotrajan san. U snu joj se javi Sveti Vasilije Ostroški i reče joj da ne plače, jer će on iscijeliti njenu kćer.

 

I zaista, ujutro je bolesnici bilo naglo bolje. Nakon novog pregleda, liječnici su na opće čuđenje ustanovili da je bolesnica potpuno ozdravila. Majka Grkinja dobro je upamtila lik koji joj se javio u snu, i kada je zatim u crkvi vidjela ikonu Svetog Vasilija Ostroškog, prepoznala je da je to bio on. Ona i kći odale su duboku zahvalnost velikom Ostroškom Čudotvorcu.

 

(Beograd.in)

TRI NAJVEĆA ČUDA OSTROGA: Ono što se dogodilo ovim ljudima ostaviće vas bez riječi…

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-