GENOCID U HALEPU: Djece, žena i civila je sve manje, Rusi i Diktator Assad ubijaju muslimane kao pse po ulici…

Svima vama koji me možete čuti, u Halepu se trenutno suočavamo sa genocidom. Ovo bi mogao biti moj posljednji video, istakla je u videozapisu aktivistica Lina el-Shami govoreći o tragediji koja se dešava u sirijskom Halepu, u Siriji.

 

Shami, koja se nalazi na području od šest kvadratnih kilometara pod kontrolom opozicije u istočnom Halepu sa desecima hiljada civila, putem društvenih mreža je podijelila videozapis s apelom za pomoć.

Ona u videozapisu govori o masovnim ubijanjima, napadima i zanemarenosti Halepa od strane međunarodne zajednice na engleskom jeziku.

– Pedeset hiljada ljudi koji su se usprotivili diktatoru Assadu, prijeti im da budu pogubljeni ili bombardovani. Prema navodima aktivista, na područjima koja su zauzele režimske snage i policija ubijeno je više od 180 ljudi. Civili se nalaze na veoma malom području – rekla je Shami.

Ona je poručila da u Halepu nema sigurne zone ni šanse za život.

– Spasite Halep, spasite čovječanstvo – poručila je Shami.

Aktivistica je u audiozapisu, koji je poslala novinaru AA, kazala kako se režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ne ustručava da koristi hemijsko oružje protiv civila.

Prema njenim riječima, nestalo je zaliha hrane, goriva i lijekova, a situacija je svakim satom sve gora. Ona je istakla da pod opsadom žive u veoma teškim uvjetima.

– Bombardovanja i napadi nikad nisu zaustavljeni, bombe od jutarnjih sati po nama padaju kao kiša – naglasila je.

Shami često svijetu šalje poruke s namjerom da ukaže na masakr koji se dešava u Halepu. Prilikom pisanja poruka koristi etikete ”Spasite Halep” (#SaveAleppo), ”spasite čovječanstvo (#Savehumanity).

Ona je pozvala sve ljude da nešto urade, da demonstriraju i zaustave genocid. Pozvala je na organiziranje demonstracija ispred predstavništava i ambasada Sirije, Rusije i Irana širom svijeta. U napadima na Halep od 15. novembra ubijen je 1.071 civil.

Na društvenoj mreži Twitter svake minute se objavi više stotina postova o dešavanjima u Halepu. Uglavnom su to vapaji za pomoć civilnom stanovništvu. “Ovdje se dešava genocid”, “Nakon Bosne smo rekli nikad više, i ponovilo se u Siriji”, “Nismo nikada uživo tvitali o Sarajevu, ali sada to radimo za Halep”, ovo su samo neki od objavljenih postova na Twitteru.

 

 

 

 

 

GENOCID U HALEPU: Djece, žena i civila je sve manje, Rusi i Diktator Assad ubijaju muslimane kao pse po ulici…

About The Author
-