ŠOKANTNO– POSLJEDNJA HAŠKA FARSA: Imamo razloga da vjerujemo da Praljak nije mrtav!

Trenutak u kome je hrvatski osuđenik popio otrov u haškoj sudnici bacio je senku na poslednju presudu Tribunala, a ostaje pitanje kako je uopšte uneta bočica.

 

Kako za B92.net kaže jedan novinar koji je godinama izveštavao iz Haga, bezbednosne mere na ulasku u galeriju su rigorozne, a kamoli na ulasku u sudnicu.

 

Advokat Branislav Tapušković kaže za O2 da je za njega neverovatno da se nešto ovako dogodilo, jer je obezbeđenje posebno rigorozno kada sprovodi optuženike do zgrade suda.

 

„Za mene je to skoro nemoguće. Ne mogu da objasnim kako je do toga došlo, a biće zanimljivo kako će se to objasniti i do čega će dovesti istraga“, rekao je Tapušković.

 

Takođe, vredi istaći da je pored sudnice i prostorija u kojoj borave optuženici sprovedeni iz zatvorske jedinice i da tamo postoji „kontakt sa trećim licima“.

 

Ipak, advokat sa višegodišnjom praksom pred Haškim tribunalom Goran Mikuličić izjavio je za “T-portal” da je bočica sa otrovom „lako mogla da se unese u sudnicu“.

 

Kako kaže, postoje kontrole prilikom ulaska u sudnicu, ali ne tako detaljne da bi se otkrila bočica.

 

“Nema detaljnog pregleda celog tela, pogotovo kada na to ne upućuju neke indicije da bi trebalo da ih bude”, rekao je Mikuličić.

 

Kako se navodi, Praljak je, na primer, bez problema mogao da bočicu sa otrovom unese u cipeli.

 

Na pitanje ko bi mogao da mu dostavi otrov u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu advokat Mikuličić kaže da svaki zatvorenik ima pravo na posete i to rodbine, prijatelja, advokata i novinara, ali da u pritvor niko osim advokata ne može da uđe sa torbom.

 

“Ako je reč o ovakvoj supstanci, to mu je lako mogao doneti bilo ko, ako je reč o predmetu koji ne reaguje na rendgenu. Ako je zaista reč o otrovu, to je nemoguće otkriti”, kaže on.

 

Mikuličić je pred Hagom branio Mladena Markača, generala vojske Republike Hrvatske koji je pred Haškim tribunalom bio optužen za ratne zločine nad krajiškim Srbima nakon operacije Oluja.

 

Markač je 2011. nepravosnažno osuđen na 18 godina zatvora po više tačaka, među kojima su i ubistva, progoni i pljačke, ali je u novembru 2012. drugostepenom presudom oslobođen svih optužbi.

 

Suđenje šestorici Hrvata u „slučaju Prlić“ prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak navodno popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

 

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno „popio nešto iz male čašice“.

 

„Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu“, kazao je Praljak.

 

Njegova braniteljka je rekla da je „popio otrov“, a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

 

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

 

Florans Artman: Ovo nije prvi put, isto je Milošević radio

 

Bivša portparolka Tužilaštva Florans Artman kaže da je „ovo drugi put da nedopuštena sredstva uđu u Tribunal“, a da je to prvi put bilo u slučaju Slobodana Miloševića.

 

„Tada to nismo videli, a on je uzimao protivlek koji je poništavao delovanje leka za visok pritisak. Šokantno je da se ovo desilo i ne znam kako obezbedjenje to nije sprečilo, jer, znali su da skoče na mene“, dodala je.

 

Web-tribune.com

ŠOKANTNO– POSLJEDNJA HAŠKA FARSA: Imamo razloga da vjerujemo da Praljak nije mrtav!

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-