TAMNA STRANA ŠEŠELJEVE BIOGRAFIJE: Aliju Izetbegovića izvadio sa robije

Šef radikala tijekom 80-ih organizirao peticije da se muslimanski vođa pusti s robije. U to vrijeme Šešelj je bio asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a Izetbegović pravio program izdvajanja BIH iz tadašnje Jugoslavije

 

 

Vjerovali ili ne, najglasniji srpskih nacionalista Vojislav Šešelj branio je “oca muslimanske nacije” Aliju Izetbegovića, otkriva Kurir.

 

Izetbegović je zbog progona komunističkog režima početkom osamdesetih izazvao takvo suosjećanje kod Šešelja da je lider radikala prvi ustao u njegovu obranu.

 

Šešelj se te 1983. godine, dok je bio asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, svojski potrudio organizirati tadašnju intelektualnu elitu Srbije da se i ona založi za prava Izetbegovića i pobuni protiv sudskog procesa koji se tada vodio protiv njega u Sarajevu.

 

Islamska deklaracija

Ostalo je zapisano da je upravo osnivač srpskog radikala bio inicijator peticije da se muslimanski intelektualci koje je predvodio Izetbegović puste iz zatvora. Šešelju nije smetala Islamska deklaracija, koju je Izetbegović već tada napisao, odštampao i uvelike propagirao, a koja je poslužila kao glavni politički projekt izdvajanja Bosne i Hercegovine iz SFRJ i stvaranja muslimanske države.

 

Sadržaj i poruke iz Islamske deklaracije svrstavaju Izetbegovića u glavnog ideologa secesije Bosne i Hercegovine i njene islamizacije, a povijest je pokazala da je on uspio biti i izvođač radova na tom projektu. Ono što je interesantno jeste da je u obranu Izetbegovića, pored Šešelja, tih godina priskočio i SANU.

 

Članovi Akademije su u pismu 1986. tražili oslobađanje iz zatvora svih osuđenih u “sarajevskom procesu” 1983, a među potpisnicima ove predstavke, između ostalih, bili su Dobrica Ćosić, Matija Bećković, Kosta Čavoški. Njihova i Šešeljeva nastojanja ostvarena su 1988, kad je Izetbegović pomilovan.

 

Nisu sagledali posljedice

Povjesničar Mile Bjelajac objašnjava da se “sarajevski proces” desio u specifičnom povijesnom kontekstu i da nije neobično što su protiv njega, odnosno zatvaranja Izetbegovića i ostalih, ustali tada utjecajni beogradski intelektualci.

 

– Čini mi se da nisu sagledavali trajnije posljedice, a slično je i danas. Među njima je bio i Šešelj, ali to su bila sasvim druga vremena – rekao je Bjelajac.

(Kurir)

TAMNA STRANA ŠEŠELJEVE BIOGRAFIJE: Aliju Izetbegovića izvadio sa robije

About The Author
-