TEK SAD SE SVE OTKRILO: Bin Laden se u Sarajevu 1994. sastao s Alijom Izetbegovićem…

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini, Osama bin Laden boravio je na Balkanu u barem dva navrata, donose Nezavisne novine pozivajući se na njemački Der Spiegel.

 

 

Obje su posjete navodno dokumentirane, a Osama je tada boravio u Sarajevu i u Tirani.

 

Susret Osame i Izetbegovića otkrila je novinarka Der Spiegela koja je slučajno pred Izetbegovićevim uredom naletjela na Osamu.

 

On joj je tom prilikom dao vizit-kartu te joj rekao kako u Bosnu dovodi muslimanske dobrovoljce te da ima putovnicu BiH. Navodno je tijekom susreta Izetbegovića i Bin Ladena snimljena i jedna fotografija.

 

Veleposlanstvo BiH u Beču je izdalo putovnicu Bin Ladenu 1993., a skandal oko toga izbio je nakon terorističkih napada Al-Quaide na New York i Washington 11. rujna 2001., nakon čega je uništena cijela dokumentacija o ovom skandalu.

 

O ulozi Osame bin Ladena pisao je i magazin Zeitenschrift. U tekstu pod naslovom “Bin Laden u Sarajevu” od 11. rujna 2004. godine objavio je priču o tome da je glavnoosumnjičeni za napade na New York i Washington bio saveznik NATO-a na Balkanu u vrijeme ratova na ovom području 90-ih godina.

 

Bin Laden je u Tirani boravio 1994. godine, kao dio saudijske delegacije, a sa tadašnjim albanskim dužnosnicima razgovarao je o otvaranju islamskih centara u toj državi.

 

No većina njegove organizacije uništena je tijekom 1998., u zajedničkoj akciji američke Centralne obavještajne agencije i albanskih agenata.

 

Izvor: Index.hr

TEK SAD SE SVE OTKRILO: Bin Laden se u Sarajevu 1994. sastao s Alijom Izetbegovićem…

About The Author
-