Životna drama Harisa Šegala: Čovjek sa “čuvenog trotoara” uskoro bi mogao završiti na ulici!

Demobilisani borac, Haris Šegalo, čija je fotografija (koju je snimio “Avazov” reporter Jasmin Alibegović) na tek otvorenom “čuvenom trotoaru” ispred zgrade Predsjedništva BiH obišla svijet, trenutno prolazi kroz životnu dramu.

 

 

Iako su mnogi njegovo ležanje na tek otvorenom trotoaru sa praznom šerpom označili kao performans, istina je mnogo surovija. To je bila borba gladnog čovjeka za koru hljeba, a i danas traje. Naime, Šegalo bi na kraju ovog mjeseca mogao završiti na ulici.

 

Izgradnja novog trotoara koštala je 362.812 KM, a Šegalo u razgovoru za Avaz.ba napominje kako trenutno u novčaniku ima 50 KM. Uz sve to, prijeti mu deložacija iz stana koji iznajmljuje.

 

– Ovo je moja posljednja šansa. Ne znam kako ću da preživim, završit ću na ulici – kazao je Šegalo za Avaz.ba.

 

Priznao nam je da se već šest godina bori na ovaj način.

 

– Prelazim tako iz stana u stan, kao iz rova u rov. Znamo koliko je praznih stanova u Sarajevu. Pa je li moguće da ne postoji stan za mene, a pripadnik sam četiri kategorije – opravdano pita Šegalo.

 

Šegalo je za sutra uspio dogovoriti sastanak sa ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) Muharemom Fišom.

 

– Od onog dana kada sam puzao, prošao sam veliki put. Bio sam na brojnim sastancima. Predao sam zahtjev za kredit u Ministarstvo za boračka pitanja KS kako bi riješio svoje stambeno pitanje. U pitanju je 50.000 KM, a u ministarstvu je navedeno da se ta sredstva mogu dodijeliti – objašnjava Šegalo.

 

On je invalid, demobilisani borac, penzioner i iz šehidske je porodice.

 

– Ne mogu više. Sada sam spreman na sve!

 

 

Na pitanje šta će se desiti ukoliko mu ne odobre kredit Šegalo odgovara:

– Zaista nisam siguran, ali moglo bi doći do incidenta – na rubu plača završava Šegalo razgovor za Avaz.ba.

 

Podsjetimo, prema odluci Uredničkog kolegija „Denvnog Avaza“, tradicionalno priznaje „Avazov zmaj“ za domaću ličnost godine za 2016. godinu, dodijeljeno je upravo Harisu Šegalu, pravom primjeru tmurne bosanskohercegovačke realnosti.

Životna drama Harisa Šegala: Čovjek sa “čuvenog trotoara” uskoro bi mogao završiti na ulici!

About The Author
-